Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: ŁOPATKA Z DZIKA DUSZONA Z FASOLĄ
Składniki:
Składniki: 70 dag skruszałego mięsa z łopatki dzika
50 dag ziemniaków
1 duża lub 2 małe konserwy z fasolę
20 dag tłustego boczku
>0 dag cebuli
1-2 ząbki czosnku
majeranek
cząber
sól
pieprz
woda.
Sposób przygotowania:
Mięso i boczek umyć, osączyć z wody, boczek pokrajać w drobną kostkę, mięso w paski lub większą kostkę, wymieszać z roztartym czosnkiem, włożyć do kociołka Izb rondla, zrumienić, dodać obraną i po-krajaną w drobną kostkę cebulę, krótko podsmażyć stale mieszając. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę i włożyć do naczynia z mięsem, oprószyć przyprawami, posolić wlać około pół litra wody, naczynie przykryć i gotować. Kiedy mięso będzie miękkie dodać fasolę, chwilę pogotować, ewentualnie doprawić do smaku solą i przyprawami. Podawać do jedzenia z dodatkiem pieczywa.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"