Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Potrawka z jelenia II
Składniki:
600 g łopatki bez kości
pół szklanki białego wina
500 g winnych jabłek
2 łyżki rodzynek
pół szklanki gęstej śmietany
1 łyżeczka mąki
sól
pieprz
szczypta cukru
sok i otarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki smalcu
2 szklanki mleka.
Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić z błon, umyć, ułożyć w garnku, zalać mlekiem i wynieść na noc w chłodne miejsce. Po wyjęciu i osuszeniu pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, skropić winem i dusić pod przykry-ciem. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plasterki i razem z rodzynkami i otartą skórką z cytryny dodać do mięsa. Wy-mieszać i dusić razem ok. pół godziny. Pod koniec duszenia doprawić szczyptą cukru, zalać śmietaną rozkłóconą z mąką i chwilę trzy-mać na małym ogniu.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"