Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: PODGRZYBKI DUSZONE Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ
Składniki:
Składniki: 40 dag podgrzybków
40 dag strąków papryki
50 dag pomidorów
i5 dag słoniny
25-30 dag kiełbasy
sól
pieprz > kostka rosołowa
pól litra wody
1 łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
2 łyżki męki.
Sposób przygotowania:
Grzyby i cebulę oczyścić, umyć, osączyć z wody. Grzyby pokrajać w plastry, cebulę w kostkę. Strąki papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokrajać w cienkie półkrążki. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokrajać w kostkę. Z kiełbasy zdjąć osłonkę i pokrajać w plasterki lub większą kostkę. Słoninę po-krajać w drobną -kostkę i usmażyć w kociołku, dodać cebulę, grzyby, kiełbasę i całość dusić około 15 minut. Następnie do-dać pomidory i paprykę, kostkę rosołową, wlać wodę i całość gotować przez parę mi-nut. Mąkę rozprowadzić zimną wodą i do-dać do potrawy, chwilę pogotować, do-prawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w głębokich talerzach, po wierzchu posypać rozdrobnioną pietruszką.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"