![]() |
Poniedziałek
16.08.2010nr 228 (1842 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Skubanie kaczek Autor: remington700 godzina: 02:18 Witam. Kolego kurp45 perfekcyjny sposób na dobrą kaczkę ((-: Kolego pięta myślę, że bez powodu się egzaltujesz, nikt i również Kolega jurek123 nie atakował Cię w tym temacie… Nie niszczmy, chociaż atmosfery jedzenia… Darz bór. Autor: Szort godzina: 09:57 skubie oczywiście na zimno (znam takich co to parzą) i idzie to szybko jeśli kaczka jest jeszcze ciepła lub całkowicie wystudzona bo z takiej pośredniej to jakoś dziwnie wyłażą, chyba żeby była źle trafiona (zbyt blisko) wtedy skóruje i taka kaczka idzie w pasztet na rosół czy też w pieczoną bez skóry się nie nadaje Autor: lisiarz godzina: 12:39 A trochę z innej beczki. Czy z dzikiej kaczki można zrobić rosól, no i jak to ewentualnie smakuje? Czy ktoś próbował?? Autor: ala godzina: 12:49 Oczywiście, że można zrobić rosół, tylko po co? Rosołek cieniutki i ciemniutki. DB Ala Autor: jurek123 godzina: 12:59 Czytałem kiedyś takie opowiadanie gdzie autor wspominał człowieka który podwoził go łódką po stawach i poprosił o strzelenie" rosoła." Tak nazywał pływające łyski.Autor próbował tego "rosoła" już ugotowanego i mu przez gardło nie mógł przejść .Kwestia smaku.Natomiast na wsi gotowano smaczny rosół z kaczek piżmowych bo z tych zwykłych tylko czerninę. Autor: Szort godzina: 21:00 rosół z kaczki jest super najlepszy oczywiście z tych strzelonych pod koniec sezonu ale polecam i nie zapominajmy że rosołek musi się "popartolic" a nie zagotować :) a jak ktoś tak strzeli grzywacza i dorzuci do tej kaczki to mniam Autor: yogy godzina: 23:15 W tym roku skubanie idzie całkiem szybko ;) niecała godzinka i 4 zrobione :D |