Poniedziałek
16.08.2010
nr 228 (1842 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Skubanie kaczek

Autor: remington700  godzina: 02:18
Witam. Kolego kurp45 perfekcyjny sposób na dobrą kaczkę ((-: Kolego pięta myślę, że bez powodu się egzaltujesz, nikt i również Kolega jurek123 nie atakował Cię w tym temacie… Nie niszczmy, chociaż atmosfery jedzenia… Darz bór.

Autor: Szort  godzina: 09:57
skubie oczywiście na zimno (znam takich co to parzą) i idzie to szybko jeśli kaczka jest jeszcze ciepła lub całkowicie wystudzona bo z takiej pośredniej to jakoś dziwnie wyłażą, chyba żeby była źle trafiona (zbyt blisko) wtedy skóruje i taka kaczka idzie w pasztet na rosół czy też w pieczoną bez skóry się nie nadaje

Autor: lisiarz  godzina: 12:39
A trochę z innej beczki. Czy z dzikiej kaczki można zrobić rosól, no i jak to ewentualnie smakuje? Czy ktoś próbował??

Autor: ala  godzina: 12:49
Oczywiście, że można zrobić rosół, tylko po co? Rosołek cieniutki i ciemniutki. DB Ala

Autor: jurek123  godzina: 12:59
Czytałem kiedyś takie opowiadanie gdzie autor wspominał człowieka który podwoził go łódką po stawach i poprosił o strzelenie" rosoła." Tak nazywał pływające łyski.Autor próbował tego "rosoła" już ugotowanego i mu przez gardło nie mógł przejść .Kwestia smaku.Natomiast na wsi gotowano smaczny rosół z kaczek piżmowych bo z tych zwykłych tylko czerninę.

Autor: Szort  godzina: 21:00
rosół z kaczki jest super najlepszy oczywiście z tych strzelonych pod koniec sezonu ale polecam i nie zapominajmy że rosołek musi się "popartolic" a nie zagotować :) a jak ktoś tak strzeli grzywacza i dorzuci do tej kaczki to mniam

Autor: yogy  godzina: 23:15
W tym roku skubanie idzie całkiem szybko ;) niecała godzinka i 4 zrobione :D