Środa
29.09.2010
nr 272 (1886 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Schab w/g Czesława z Wilna

Autor: DZIADBOJ  godzina: 14:15
marian nie wiem czy dobrze zrobiłem......... po cukrze schab trzymałem dość długo w soli ( kilka dni ) ,aż ta wyssała całą wodę. Dziś już wisi obtoczony w zmielonym pieprzu , majeranku,kolendrze....... i jałowcu rzecz jasna. Dorzuciłem jeszcze paprykę słodką i troszkę ostrej.Czosnkiem też natarłem. czekać aż 10 dni ?

Autor: mariandzik  godzina: 14:28
DZIADBOJ - będzie za słony. Doba na jednej stronie, doba na drugiej i to dotyczy schabu wieprzowego, więc o dużym przekroju. Ponadto dodane przyprawy go wysuszą z zewnątrz. Uważam, że lepiej by wyszedł jakbyś go zrobił godnie z przepisem, ale to się okaże. Jeśłi schab nie jest za tęgi to możesz skrócić do 7 dni. Tylko czy po przyprawieniu obwinąłeś schab w gazę? Jak nie to obwić i w przewiewne miejsce zawieś.

Autor: kedaT  godzina: 14:42
Po letniej przerwie schabik wisi do niedzieli i degustacja. Poprzednie dwa wyszły super, więc ten ma być jeszcze lepszy-dodałem troszkę majeranku. Pozdrawiam DARZ BÓR

Autor: mariandzik  godzina: 15:18
Aktywność schabowników wzrasta ;))