Środa
29.09.2010nr 272 (1886 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Schab w/g Czesława z Wilna Autor: DZIADBOJ godzina: 14:15 marian nie wiem czy dobrze zrobiłem......... po cukrze schab trzymałem dość długo w soli ( kilka dni ) ,aż ta wyssała całą wodę. Dziś już wisi obtoczony w zmielonym pieprzu , majeranku,kolendrze....... i jałowcu rzecz jasna. Dorzuciłem jeszcze paprykę słodką i troszkę ostrej.Czosnkiem też natarłem. czekać aż 10 dni ? Autor: mariandzik godzina: 14:28 DZIADBOJ - będzie za słony. Doba na jednej stronie, doba na drugiej i to dotyczy schabu wieprzowego, więc o dużym przekroju. Ponadto dodane przyprawy go wysuszą z zewnątrz. Uważam, że lepiej by wyszedł jakbyś go zrobił godnie z przepisem, ale to się okaże. Jeśłi schab nie jest za tęgi to możesz skrócić do 7 dni. Tylko czy po przyprawieniu obwinąłeś schab w gazę? Jak nie to obwić i w przewiewne miejsce zawieś. Autor: kedaT godzina: 14:42 Po letniej przerwie schabik wisi do niedzieli i degustacja. Poprzednie dwa wyszły super, więc ten ma być jeszcze lepszy-dodałem troszkę majeranku. Pozdrawiam DARZ BÓR Autor: mariandzik godzina: 15:18 Aktywność schabowników wzrasta ;)) |