Sobota
11.09.2010
nr 254 (1868 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Sum

Autor: deer.hunter  godzina: 14:25
Kiedyś dostałem takiego 4 kg. Tak jak Koleżeństwo napisało: do dalszej "eksploatacji" używałem czystego wyfiletowanego mięcha. A obróbka była bardzo prosta: oliwa, czosnek, trochę naci z pietruszki, sól, pieprz i trochę ziółek. Postało to w lodówce prawie dwa dni, przyjechali znajomi z dziećmi, filety wylądowały na "maślanej patelni" i przy nalewce prawie wszystko zostało skonsumowane. Znaczy się nalewkę pili dorośli:-) A to co zostało wpyliłem n a śniadanie. Jak ktoś lubi zupy rybne to polecam węgierską halaszle - sum (lub karp) jest głównym składnikiem onej. Smacz Bór dh

Autor: wojtkos  godzina: 14:48
ad a-dzik widziałeś kiedyś suma o masie 1kg? jak wypatroszysz,odetniesz łeb,płetwy skórę i ogon to zostaje kilkanaście dag i co tu filetować?a jeszcze odejdzie tzw kręgosłup po filetowaniu?NIe wiem czy pośród tylu dodatków będzie czuć smak suma.Chyba ,że na jego gnatkach.Jak taki filet-skwarek zapanieruje sie w mące, ,jajkach,bułce tartej i ponownie ten proces powtórzymy 2-3-x to może filecik nieco większy od anchois okaże się zupełnie spory.pozdrawiam

Autor: a_dzik  godzina: 22:15
ad. wojtkos cyt:......Sum z grzybami.. taki ciekawy przepis z internetu:)) ja tego nie wymyslilam:)))...szczerze mowiac suma tez nigdy nie widzialam.. ani kilogramowego .. ani mniejszego... nie mowiac juz o wiekszym wagowo:)) ot.. poprostu podalam propozycje przepisu ktory znalazlam w necie a wydawal mi sie ciekawy:)) widac kucharka ze mnie marna ;-D postaram sie jednak na przyszlosc nie dac takiej kulinarnej ,, plamy'':))))) pozdrawiam A.