Środa
18.04.2007
nr 108 (0626 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Polędwiczki w zielonym pieprzu

Autor: Alej.....  godzina: 09:52
Ja kartofli nie robię :) U mnie są zwykłe ziemniaki :)) ważne zeby jadalne a nie ... pastewne :)) Niezbyt duże ziemniaki (mogą bycprzekrojone na połówki ale pewnie i drobniej) gotuję standardowo tyle, że wcześniej nieco, odcedzam - takie ugotowane ale nie do końca. Potem jadę z nimi na patelnię z rozgrzanym olejem, i opiekam z każdej strony. Do niektórych dań, bardziej śródziemnomorskich, ziemniaki robie inaczej. Tym razem małe!, umyte i osuszone, wkładam do rondla z oliwą i świeżymi ziołami (tymiankiem, rozmarynem, mozna tez z oregano itp). Należy je od razu posolić a po jakiś dwudziestu minutach dodać nieobrane ząbki czosnku. Po ok. 40 - 50 min. są gotowe. Robi sie je pod przykryciem ale niezbyt szczelnym ...