Środa
18.04.2007
nr 108 (0626 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: zalewa do peklowania szynki i schabu z dzika

Autor: siwy (siwymajk)  godzina: 16:07
Wszystkie przepisy są podobne. Moje peklowanie zawsze ma sztywną recepturę: - wody tyle aby przykryć mięso - soli dodaję do wypłynięcia kartofla ( dzisiejsze jajka wypływają dziwnie szybko) - 3 do 5 ząbków czosnku - ziele angielskie i pieprz czarny po 20 ziaren - kolendry 2 łyżki stołowe - łyżeczka goździków - kilka listków laurowych - 1/2 łyżeczki saletry Do miseczki kamionkowej wrzucam wszystko i pałką gniotę na miazgę dodając tez sól - 2 łyżki stołowe. Dzielę to cudo na pół i jedna wędruje do solanki, drugą nacieram mięso i układam w dużej kamionce, pozostawiając obciążone mięso w temperaturze pokojowej do 2 dni. Dwa razy dziennie obracam mięso w kamionce. Po dwóch dniach wędruje w solankę i do chłodniejszego miejsca na 10 dni. Co dwa dni obracam mięso. Zawsze smakuje i wygląda jak za dawnych dobrych lat. Smaczne wędzone, gotowane jak też pieczone.