Wtorek
12.03.2013
nr 071 (2781 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Konina

Autor: .Marek Bublej.  godzina: 09:05
Można by było powiedzieć że „tyle zamętu o co?” - Konina mięso czyste i bardzo smaczne choć w smaku wyczuwa się pewna słodycz samo mięso porównywalne jest z najlepszymi gatunkami wołowiny. Kiedyś w sprzedaży jak to się mówi przed wojną można było nabyć kiełbasę belgijską, z wyglądu przypominała krakowska lub w gorszych wydaniach jałowcową, smak jeśli mogę opisać był naprawdę dobry. Ze spożyciem tej kiełbasy zawsze kojarzono pewne żarty i podśmiewano się z ludzi którzy ten produkt spożywczy zakupywali. Potem przyszły czasy tak zwanej ochrony koni, wówczas całe transporty tych zwierząt wędrowały do Włoch, z tego mięsa robiono tam naprawdę wyśmienite rzeczy, którymi zajadali się włosi ale nie Polacy. W Polsce zwyczaj spożywania koniny przez wiele lat w radykalny sposób zmalał i popyt na produkty z tego mięsa jest raczej znikomy utrzymały się jedynie archaiczne zakłady mięsne które próbują za wszelką cenę przywrócić produkty mięsne z koniny. Ktoś na forum stwierdził iż jeleń to nie rogacizna, żartując trochę z takiej wypowiedzi przytoczę kilka słów z naszej historii łowiectwa a raczej szczególnych wypadków na polowaniu, gdy to myśliwy wyjeżdża na polowanie wychodzi w łowisko gdzieś na łąki wieczorem i widzi stoi jeleń jak koń wielki i potężny to jakie musi on mieć poroże którego nie zauważa, wyobraźnia czyni swoje. Pada strzał, przecież do jelenia, podchodzi i zamiast jelenia na ziemi leży koń, więc czyż koń to nie rogacizna. Tyle żartów ale biorąc na poważnie temat koniny, pamiętam że mięso to było stosunkowo tańsze od wołowiny i tak popularnej w Polsce wieprzowiny więc czy nie czas wrócić szczególnie w tych czasach, czasach gdzie ludzie nie zawsze mają wystarczającą ilość pieniędzy by godnie żyć, do mięsa końskiego które naprawdę nie jest złe i tym samym przełamać istniejące stereotypy i zahamowania które zmierzają nie w tym kierunku co trzeba.

Autor: jerzyd  godzina: 14:10
W czasach gdy na wsi było wiecej koników niż ciągników obrót koniną był znaczny to i cena była niska . W chwili obecnej jest stosunkowo mało hodowli koni przeznaczonych na rynek spożywczy. W końcu 2012 średnia cena żywca wieprzowego to ok. 6 zł, żywca wołowego ok. 7 zł a za koninę ok. 7:9 zł .