strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Zrazy z jelenia zawijane
Składniki:
600 g combra
2 szklanki mleka
100 g suszonych śliwek
100 g starte-go żółtego sera
50 g wędzonego boczku
sól
pieprz
ćwierć łyżeczki rozmarynu
1 łyżka soku z cytryny
pół szklanki gęstej śmietany
szczypta cukru
łyżeczka mąki
2 łyżki tartego chrzanu
1 kromka razowego suchego chleba
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowane mięso zalać mlekiem, wynieść na noc w chłodne miejsce. Po osuszeniu pokroić w plastry, lekko zbić tłuczkiem. Śliwki namoczyć na noc, zagotować, wydrylować, pokroić w paseczki. Mięso skropić cytryną, posypać solą, pieprzem, rozmarynem. Ułożyć zrazy jeden za drugim, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na każdym płacie mięsa ułożyć pokrojone śliwki, boczek, posypać startym serem, zwinąć, obwiązać nitką, oprószyć mąką, obsmażyć na gorącym tłuszczu. Przełożyć do rondla, skropić wodą, dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać chrzan, starty chleb, śmietanę, doprawić do smaku sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Delikatnie wymieszać, dusić jeszcze 15 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton