| Potrawa: DZIKA KACZKA Z OWOCAMI W GALARECIE | |
| Składniki: Składniki: 1 dzika kaczka (może być star-sza) 10 dag cebuli po 5 dag marchwi pie-truszki i selera pół szklanki czerwonego wytrawnego wina żelatyna natka zielonej pie-truszki sól pieprz owoce z kompotu: śliwki gruszki wiśnie morele 5 dag tłuszczu. Zalewa: 200 ml octu winnego 300 ml wody 10 dag cebuli po 5 dag marchwi selera i pie-truszki po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu 1-2listki laurowe.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w krążki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić.
Kaczkę oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, włożyć do porcelanowego lub emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, lecz nie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca do +7°C) na 2-3 dni. Po wyjęciu kaczkę opłukać pod bieżącą wodą, osączyć i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
Obsmażoną kaczkę włożyć do garnka, dodać umyte, oczyszczone i opłukane jarzyny, sól, pieprz, podlać matą ilością wody i dusić do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną kaczkę wyjąć, mięso oddzielić od kości, porcje mięsa ułożyć na głębokim półmisku.
Wywar z kaczki przecedzić, odparować do około pół litra płynu, ochłodzić, zdjąć tłuszcz. Wywar ponownie zagotować razem z winem, namoczoną żelatyną (według proporcji podanej na opakowaniu), doprawić do smaku. Porcje kaczki na półmisku zalać niewielką ilością gala-rety (wywaru), ochłodzić. Na tężejącej galarecie położyć owoce z kompotu, starając się aby każda porcja kaczki udekorowana była tymi samymi owocami i drobnymi gałązkami, zielonej pietruszki. Pozostałą tężejącą galaretą polać potrawę na półmisku, wstawić do chłodnego miejsca do całkowitego stężenia. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|