| Potrawa: ZAKRAWANA PIECZEŃ Z CHRZANEM Z SARNY |  |
| Składniki: Składniki: około 80 dag mięsa z udźca (jednolity kawałek) 5 dag smalcu 5 dag cebuli 3 dag męki sól pieprz szklanka wody.
Nadzienie: 15 dag chrzanu 1 jajko sól cukier 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 4 dag bulki tartej.
Zalewa: 200 ml octu 400 ml wody po 5 dag marchwi selera i pietruszki f0 dag cebuli 2-3 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe szczygła cukru.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki, obgotować w wodzie, dodać ocet, przyprawy, cukier, zagotować i ochłodzić.
Mięso umyć, osączyć z wody, usunąć ścięgna i błonę, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. Po wyjęciu z za-lewy mięso osączyć, powycierać ściereczką, natrzeć solą, lekko oprószyć pieprzem i wstawić na parę godzin do chłodnego miejsca. Następnie mięso oprószyć mąką i zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plaster-ki i lekko zrumienić na tłuszczu pozostałym z podsmażania mięsa i całość przełożyć do rondla z mięsem, dodać również wodę i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu.
Przygotować nadzienie: chrzan umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać tartą bułkę, jajko, śmietanę, doprawić do smaku solą i cukrem, wyrobić na jednolitą masę. Nadzienie powinno być gęste, gdyby było zbyt rzadkie, dodać trochę bufki tartej.
Miękkie mięso wyjąć z rondla, pokrajać w nieco skośne podwójne plastry w poprzek włókien, nie nacinając do końca. Przygotowane nadzienie włożyć między nie dokrojone plastry mięsa, następnie do-cisnąć, łącząc dwa plastry mięsa z nadzieniem w jedną porcję. Pieczeń (a raczej zło-żony z porcji rulon) włożyć z powrotem do brytfanny lub rondla z sosem, w którym dusiło się mięso. Potrawę dusić jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
Porcje pieczeni podawać ż gotowanymi ziemniakami, z dodatkiem buraczków zasmażanych, zielonej sałaty. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|