strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: CEBULE NADZIEWANE MIĘSEM Z ZAJĄCA
Składniki:
Składniki: 8-10 średniej wielkości cebul
25 dag mięsa duszonego lub pieczonego z zająca
1 jajko
10 dog masła lub margaryny
1 czerstwa bułka
200 ml wywaru lub 1/2 kostki rosołowej i 200 ml wody
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Cebule obrać, opłukać i obgotować (10 min.) w osolonej wodzie, wyjąć, osuszyć z wody, wydrążyć. Część wydrążonej cebuli podsmażyć na połowie tłuszczu i zmielić przez maszynkę, zmielić również mięso, bulkę namoczoną i odciśniętą. Do tych składników dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę; gdyby była zbyt gęsta, dodać trochę wywaru lub rosołu sporządzonego z wody i kostki rosołowej. Przygotowanym nadzieniem napełnić wydrążone cebule i ułożyć je w naczyniu do zapiekania, podlać wywarem lub przygotowanym rosołem. Na każ-dej cebuli położyć kawałek masła, naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Podawać z ziemniakami, dodatkiem zielonej sałaty, surówek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton