strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: PIECZONY SCHAB Z DZIKA PRZEKŁADANY ANANASAMI
Składniki:
Składniki: 1
5 kg schabu z dzika (bez kości)
10 dag szalotek (lub małych cebulek)
10 dag drobnej marchwi
2 średnie pory plastry ananasa z konserwy (po pół lub ćwierć krążka na porcję)
sól
pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki śmietanki kremówki. Zaprawa: pól szklanki octu winnego
2-3 listki laurowe
parę ziaren ziela angielskiego
po ćwierć łyżeczki pieprzu i kminku
2 zmiażdżone ząbki czosnku
umyta i wyparzona skórka z polowy cytryny
pół łyżeczki cynamonu
4-6 goździków
10 dag cebuli.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, natrzeć zmiażdżonymi przyprawami (przygotowanymi na zaprawę) i zmiażdżonym czosnkiem, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, obłożyć plasterkami cebuli, zalać octem i wstawić do chłodnego (do +7oC) miejsca na 2 dni. W tym czasie mięso parę razy obrócić, polać wytworzoną zalewą, aby równomiernie zamarynowało się. Po wyjęciu mięso szybko opłukać pod bieżącą zimną wodą, dobrze osączyć, natrzeć solą, oprószyć pieprzem, wstawić na parę godzin do chłodnego miejsca. Następnie cały kawałek schabu obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu w brytfannie. Piekarnik nagrzać i wstawić brytfannę ze schabem. Piec, skrapiając wywarem ugotowanym z szalotek (cebulek), marchwi i porów. Pod koniec pieczenia mięso obłożyć ugotowanymi warzywami. Miękki schab wyjąć i wstawić do ciepłego miejsca. Sos przecedzić, doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem, wlać śmietanę, chwilę pogotować na małym ogniu (gdyby sos był zbyt rzadki można go zagęścić, dodając łyżeczkę mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie i zagotować). Upieczony schab pokrajać w plastry w poprzek włókien, ułożyć na półmisku, przekładając plastrami ananasa, przybrać podpieczonymi sza-lotkami i małymi marchewkami, obłożyć pieczonymi lub ugotowanymi maleńkimi ziemniakami, oddzielnie podać sos w sosjerce. Również oddzielnie podać zieloną sałatę lub cykorię.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton