| Potrawa: DZIKA KACZKA NADZIEWANA ZIEMNIAKAMI | |
| Składniki: Składniki: 1 kaczka sól kminek pół szklanki śmietany 5 dag tłuszczu.
Nadzienie: serce żołądek i wątróbka 25 dag gotowanych ziemniaków 1 jajko 1 łyżki tartej bułki gałka muszkatołowa majeranek 2 łyżki masła 10 dag cebuli sól.
Zalewa: 150 ml octu 300 ml wody po 5 dag marchwi pietruszki i selera 10 dag cebuli po 2-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu 1-2 listki laurowe.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki i zagotować z wodą, octem i przyprawami, ochłodzić. Kaczkę oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody,
włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. Po wy-jęciu z zalewy kaczkę osączyć, natrzeć solą, oprószyć kminkiem i pozo-stawić na parę godzin w chłodnym miejscu.
Przygotować nadzienie: wątróbkę, serce i żołądek ugotować, ochłodzić. Ziemniaki, wątróbkę, serce i żołądek zmielić przez maszynkę, do-dać jajko, tartą bułkę, zrumienić na tłuszczu cebulę, doprawić do smaku solą, majerankiem i gałką muszkatołową, dobrze wyrobić na jednolitą masę. Kaczkę napełnić nadzieniem, brzegi jamy brzusznej zaszyć białą, bawełnianą nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo prze-gotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Upieczoną kaczkę polać śmietaną i dalej piec przez około 10 minut.
Podawać porcje kaczki polane sosem z dodatkiem ostrych surówek i sałatek. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|