| Potrawa: Filety z jelenia z buraczkami | |
| Składniki: 600 g combra 100 g wędzonej słoniny 100 g masła sól pieprz sok z 1 cytryny 1 kieliszek białego wina 1 bułka paryska na grzanki 500 g buraków 1 łyżka masła pół łyżeczki cukru sól sok z pół cytryny.
| Sposób przygotowania: Buraki ugotować, zetrzeć na tarce, udusić na stopionym maśle, dodać sól, cukier sok z cytryny, wymieszać, dusić na małym ogniu kilka minut.
Comber oczyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, pokroić w plastry, naszpikować słoniną, pokropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem. Smażyć z obu stron na stopionym maśle.
Przygotować grzanki z bułki. Żaroodporny półmisek nasmarować masłem. Na środku półmiska ułożyć grzanki, na grzankach filety. Skropić je masłem od smażenia, obłożyć wkoło buraczkami, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|