strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: Kiełbasa świąteczna z sarny
Składniki:
Składniki: 3 kg skruszałego mięsa sarniego 'bez kości)
.3 kg wieprzowiny
90 dag słoniny
240-250 g soli
7 g saletry
10 g pieprzu
i g ziela angielskiego
5 g majeranku. 10 szt. goździków
5 listków laurowych
1 szklanka ginu lub spirytusu
grube jelito.
Sposób przygotowania:
Mięso wyżyłować, zdjąć błonę, pokrajać na drobne kawałki i zmielić przez maszynkę z sitkiem o średnich oczkach. Zmielone mięso wymieszać z solą, saletrą, zmiażdżonymi w moździerzu przyprawami i rumem lub spirytusem. Słoninę pokrajać w kostkę, wymieszać z masą mięsną i napełnić jelita, końce zawiązać sznurkiem, jelita nakłuć. Ułożyć kiełbasę między dwiema deseczkami, górną obciążyć. Tak przygotowaną kiełbasę przechowywać w bardzo chłodnym i ciemnym miejscu około 10 dni. Następnie kiełbasę podzielić na mniejsze odcinki (batony) o długości 30--10 cm, przewiązują w tych miejscach sznurkiem i suszyć w przewiewnym miejscu przez 3 dni. Wędzić 7-9 dni zimnym dymem. Jest to kiełbasa trwała. Bardzo cienko pokrajana będzie smakowitym świątecznym kąskiem. Doskonale nadaje się również do sporządzania kanapek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton