| Potrawa: Kiełbasa świąteczna z sarny | |
| Składniki: Składniki: 3 kg skruszałego mięsa sarniego 'bez kości) .3 kg wieprzowiny 90 dag słoniny 240-250 g soli 7 g saletry 10 g pieprzu i g ziela angielskiego 5 g majeranku. 10 szt. goździków 5 listków laurowych 1 szklanka ginu lub spirytusu grube jelito.
| Sposób przygotowania: Mięso wyżyłować, zdjąć błonę, pokrajać na drobne kawałki i zmielić przez maszynkę z sitkiem o średnich oczkach. Zmielone mięso wymieszać z solą, saletrą, zmiażdżonymi w moździerzu przyprawami i rumem lub spirytusem. Słoninę pokrajać w kostkę, wymieszać z masą mięsną i napełnić jelita, końce zawiązać sznurkiem, jelita nakłuć. Ułożyć kiełbasę między dwiema deseczkami, górną obciążyć. Tak przygotowaną kiełbasę przechowywać w bardzo chłodnym i ciemnym miejscu około 10 dni. Następnie kiełbasę podzielić na mniejsze odcinki (batony) o długości 30--10 cm, przewiązują w tych miejscach sznurkiem i suszyć w przewiewnym miejscu przez 3 dni. Wędzić 7-9 dni zimnym dymem. Jest to kiełbasa trwała. Bardzo cienko pokrajana będzie smakowitym świątecznym kąskiem. Doskonale nadaje się również do sporządzania kanapek. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|