strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Jajka faszerowane pieczenia z dzika
Składniki:
Składniki: 6-8 jajek
25 dag pieczeni z dzika
1 łyżka drobno pokrajanego szczypiorku
sól
pieprz
majonez
zielona sałata i pietruszka
papryka marynowana do przybrania
świeży ogórek.
Sposób przygotowania:
Jajka umyć, ugotować na twardo (do wody dodać pół łyżeczki soli, wówczas skorupki nie popękają), ochłodzić w zimnej wodze, obrać ze skorupek, przeciąć wzdłuż na połówki, wyjąć żółtka. Do miseczki włożyć kilka łyżek majonezu, żółtka, pieczeń pokrajaną w drobną kostkę, szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. utrzeć na jednolitą masę. Uzyskaną masą napełnić połówki białek, nadając im kształt całego białka. Na półmisku ułożyć listki sałaty, na sałacie ułożyć jajka faszerowane (białkiem do dołu), oblać majonezem, udekorować gałązkami zielonej pie-truszki, paskami papryki i plasterkami ogórka. Jajka faszerowane można zamiast majonezem oblać dobrą, gęstą śmietaną wymieszaną z I łyżką tartego chrzanu, solą, cukrem i pieprzem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton