strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: PIECZONA, AROMATYCZNA SZYNKA Z DZIKA
Składniki:
Składniki: 1-1
5 kg peklowanej szynki z dzika
10 dag tłuszczu
tarta bułka
kilka goździków
pół łyżeczki utartej skórki z cytryny.
Sposób przygotowania:
Peklowaną szynkę opłukać pod bieżącą wodą, dobrze osączyć, goździki wbić (naszpikować) w szynkę, obtoczyć w przesianej bułce tartej, dłońmi dobrze wgnieść bułkę w szynkę, aby dobrze przykleiła się. W brytfannie roztopić tłuszcz, włożyć szynkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Kiedy szynka ładnie zrumieni się podlać wrzącą wodą i dalej piec często skrapiając mięso wytwarzającym się sosem. Pod koniec pieczenia dodać utartą skórkę z cytryny. Upieczoną szynkę wyjąć, po-krajać w poprzek włókien w grubsze plastry i podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków, frytek, ostrych surówek i sałatek. Można upieczoną szynkę podawać na zim-no: po upieczeniu wyjąć z brytfanny, ochłodzić, wstawić do chłodnego miejsca aby stężała, tuż przed podaniem do jedzenia szynkę pokrajać w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, przybrać owocami marynowanymi lub z kom-potu, zieloną sałatą. Oddzielnie podać ćwikłę lub zimny sos.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton