strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KORZENNA, PIECZONA SZYNKA Z DZIKA
Składniki:
Składniki: szynka z dzika
20 dag smalcu
kawałek lub łyżeczka od kawy cynamonu
f0 goździków
2 kromki razowego czerstwego chleba
skórka z połowy cytryny
sól
pieprz. Zalewa: 500 ml octu
>
5 I wody
15 ziaren ziela angielskiego
f0 goździków
20 dag cebuli
sól.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem i pokrajaną w plastry cebulą, przyprawami, solą, ochłodzić. Szynkę umyć, osączyć z wody, natrzeć dobrze solą i włożyć do zalewy i wstawić do chłodnego miejsca (+7°C) na 3-4 dni. W tym czasie szynkę parę razy obrócić, aby równomiernie zamarynowała się. Po wyjęciu szynkę dobrze osączyć z zalewy, naszpikować goź-dz4cami i kawałeczkami cynamonu (zmielonym cynamonem dobrze natrzeć), włożyć do brytfanny, polać rozgrzanym tłuszczem. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Miękką szynkę posypać grubo tartym razowym chlebem, bardzo drobno pokrajaną skórką cytrynową, zrumienić, ale już nie skrapiać jej sosem po wierzchu. Podawać na gorąco z kaszą gryczaną, ziemniakami, zasmażaną kapustą z jabłkami. Na zimno można podawać również szynkę: ochłodzoną szynkę wstawić do lodówki aby stężała, pokrajać w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, przybrać śliwka-mi i gruszkami marynowanymi, zieloną sałatą. Oddzielnie podać borówki smażone, zimny sos do mięsa.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton