strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Gołąbki...
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: GOLĄBKI Z BAŻANTA I ANANASÓW
Składniki:
Składniki na 10 osób: 40 dag mięsa z ugotowanego w warzywach bażanta (wywar wykorzystać jako rosół)
4 małe lub 2 duże pory sałatkowe
2 konserwy z ananasem
4-5łyżek majonezu delikatesowego
0
4 I (lub 2 pojemniki) jogurtu naturalnego
sól
pieprz
curry.
Sposób przygotowania:
Pory umyć, osączyć z wody, pokrajać w cienkie plasterki lub półplasterki (duże pory), sparzyć we wrzącej wodzie, dobrze osączyć, ochłodzić. Mięso pokrajać w paseczki długości 2 cm lub w kostkę. Pokrojone ananasy wyjąć z konserwy (krążki pokrajać w kostkę), osączyć z zalewy. Powyższy fragment z Pieśni w domu naszym Wincentego Pola w pełni oddaje atmosferę i tradycję Wielkanocy. Zawsze pięknie udekorowany stół ze święconką i smakowitymi potrawami gromadzi ludzi i łączy ich serdecznymi więzami. Na łamach Łowca byty już prezentowane świąteczne pieczenie, stynki i kiełbasy z dziczyzny. Tym razem proponuję mazurek (bez mazurków trudno wyobrazić sobie te święta), potrawy z jajek (także symbol) oraz sałatki z dziczyzny i kolorowych warzyw i owoców. Jogurt wymieszać z majonezem i 4-5 łyżka-mi zalewy ananasowej, doprawić do smaku solą, pieprzem, curry. W salaterce wymieszać rozdrobnione pory i mięso, po wierzchu polać przygotowanym sosem, wstawić do lodówki na pól godziny, aby sałatka nabrała odpowiedniego smaku.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton