strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Sos oliwkowy
Składniki:
8-10 zielonych oliwek bez pestek (lub faszerowanych papryką) 300 ml demi-glace
Sposób przygotowania:
Oliwki blanszować przez 5 minut w gotującej wodzie i pokroić na cienkie plasterki lub posiekać. Zagrzać demiglace, wrzucić oliwki, zagotować i odstawić na 5 minut. INNE WARIANTY W podanych niżej wariantach oliwki są zastąpione innymi składnikami.. > Sos JABŁKOWY: kilka łyżek nie słodzonego musu jabłkowego przyprawić szczyptą cynamonu i wymieszać z derm-glace. > SOS RENKLODOWY: dodać 1 filiżankę przecieru renklodowego i przyprawić do smaku. > Sos głogowy: domieszać 2-3 łyżki przecieru z głogu i dla zapachu dodać 1-2 łyżki koniaku. ? SOS CHRZANOWY: wymieszać z demi-glace 2-3 łyżki tartego chrzanu i leciutko gotować przez 5 minut. Dodać 2 łyżki obranych i utartych migdałów i 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, przyprawić do smaku.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton