strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Sos Mornay
Składniki:
1/4 I gęstego sosu beszamelowego 1 1/2 łyżki tartego parmezanu 1 1I2 łyżki tartego ementalera 1 żółtko wymieszane z 2 łyżkami śmietany
gól i pieprz szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Do gorącego sosu beszamelowego domieszać sery, aż się rozpuszczą (nie gotować). Według uznania, zagęścić sos żółtkiem i śmietaną. Podgrzewać, stale mieszając, i na krótko przed zagotowaniem odstawić na bok. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne i dodać masło.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton