strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Sos Cumberland
Składniki:
po 1 łyżce skórki z wyszorowanej pomarańczy i cytryny
cieniutko okrojonej i pociętej na drobne paseczki 200 g galaretki z czerwonych porzeczek 1 łyżeczka szalotki
drobniutko posiekanej
sparzonej i odcedzonej 1 łyżka ostrej musztardy lub sproszkowanej gorczycy 75 ml portwajnu sok z 112 cytryny i 1I2 pomarańczy trochę soli i pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
Sposób przygotowania:
Cieniutko pokrojone skórki z cytrusów gotować kilka minut w wodzie. Wylać na sitko, przelać zimną wodą i odsączyć. W misce dobrze wymieszać galaretkę, szalotki, skórki cytrusowe, musztardę, portwajn, sok cytrynowy i pomarańczowy. Przyprawić solą, pieprzem cayenne i imbirem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton