strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Filety z sarny „Gotard"
Składniki:
50 dag udźca bez kości lub combra
marynata do mięsa
2 dag mąki
tłuszcz
8 kromek bułki wrocławskiej
15 dag pasztetu z drobiu
8 plasterków boczku wędzonego
10 dag pomidorów
natka pietruszki; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Filety przygotować i usmażyć jak w poprzednim przepisie Grzanki usmażyć, posmarować pasztetem, obłożyć filetami oraz plastrami podsmażonego boczku, udekorować cząstkami pomidorów i natek Podawać z frytkami, groszkiem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton