strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Paluszki z jelenia
Składniki:
600 g mięsa (okrawki)
150 g słoniny
2 cebule
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
1 łyżka masła
1 szklanka oleju.
Sposób przygotowania:
Jedną cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle, drugą drobno posiekać. Mięso i słoninę przepuścić przez maszynkę, dodać obydwie cebule, roztarty czosnek, majeranek, sól, pieprz i jajka. Dokładnie wy-robić masę i formować małe wałeczki. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wkładać wałeczki, smażyć z obu stron na rumiano. Podawać podlane stopionym masłem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton