strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: Ragout z sarny II
Składniki:
50 dag łopatki bez kości
4 dag mąki
tłuszcz
4 dag migdałów
40 dag jabłek
4 dag koncentratu pomidorowego; sól
pieprz i papryka mielona do maku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać na porcje (po dwa kawałki), posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Migdały sparzyć, obrać ze skórek Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać na cząstki i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z migdałami, koncentratem pomidorowym oraz pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody i doprawić- Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton