| Potrawa: Ragout z sarny II | |
| Składniki: 50 dag łopatki bez kości 4 dag mąki tłuszcz 4 dag migdałów 40 dag jabłek 4 dag koncentratu pomidorowego; sól pieprz i papryka mielona do maku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokrajać na porcje (po dwa kawałki), posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Migdały sparzyć, obrać ze skórek Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać na cząstki i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z migdałami, koncentratem pomidorowym oraz pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody i doprawić- Podawać z ryżem i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|