| Potrawa: Paprykarz z sarny po włosku |  |
| Składniki: 30 dag łopatki bez kości 10 dag boczku wędzonego 1 dag mąki po /0 dag pietruszki i cebuli 10 dag pieczarek tłuszcz 4 dag makaronu (kolanka muszelki gwiazdki) 4 dag koncentratu pomidorowego I/2 szklanki śmietany; sól pieprz majeranek i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokrajać w kostkę razem z boczkiem Boczek częściowo stopić, dodać mięso posypane przyprawami i oprószone mąką, zrumienić, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z makaronie Następnie połączyć z koncentratem pomidorowym i śmietaną, chwilę poddusić i doprawi Podawać z pieczywem i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|