strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Podroby
 
Potrawa: Gulasz z sarny
Składniki:
40 dag łopatki bez kości
10 dag słoniny
10 dag cebuli
4 dag mąki
2 dag koncentratu pomidorowego; sól
pieprz
kminek
papryka mielona
czosnek
liść laurowy i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w kostkę razem ze słonin Słoninę częściowo sto-pić, włożyć mięso posypane przyprawami i oprószone częścią mąki, zrumienić z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą; skropić wody i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia należy dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz pozostałą mąkę wymieszaną z walą ilości wody, doprawi Podawać z ryżem, kaszą lub kluskami i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton