| Potrawa: Ozór z sarny | |
| Składniki: 50 dag ozorów po 10 dag selera i pietruszki po S dag marchwi i porów 20 dag suszonych śliwek 2 dag mada lub margaryny 2 dag mąki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki; sól pieprz i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Ozorki umyć, zalać wodą, posolić i ugotować na małym ogni Warzywa umyć, obrać, opłukać, dodać do ozorków pod koniec gotowani Miękkie ozorki wyjąć z naczynia, obrać ze skórki i pokrajać ukośnie w pilastr Śliwki umyć, namoczyć, ugotować i przetrze Masło rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić winem i śmietanką, szybko mieszając trzepaczką, zagotować Następnie połączyć z przecierem, doprawić, zalać ozorki i chwilę jeszcze poddusi Podawać z ryżem i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|