strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Podroby
 
Potrawa: Wątróbka z sarny II
Składniki:
50 dag wątróbki
mleko
5 dag migdałów
2 łyżki keczupu
słonina
tłuszcz; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, obrać z błon, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie wyjąć z naczynia, opłukać i pokrajać w pilastr Migdały sparzyć, obrać ze skórki, połączyć z wątróbką i keczupem, doprawić (bez soli Słoninę pokrajać w plastry, lekko rozklepać tłuczkiem Na przygotowaną słoni nałożyć wątróbkę, zawinąć w ruloniki, obwiązać nitką, zrumienić, polać tłuszczem i upiec Przed podaniem posolić, usunąć nitek Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton