| Potrawa: Wątróbka z sarny II | |
| Składniki: 50 dag wątróbki mleko 5 dag migdałów 2 łyżki keczupu słonina tłuszcz; sól i pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć, obrać z błon, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie wyjąć z naczynia, opłukać i pokrajać w pilastr Migdały sparzyć, obrać ze skórki, połączyć z wątróbką i keczupem, doprawić (bez soli Słoninę pokrajać w plastry, lekko rozklepać tłuczkiem Na przygotowaną słoni nałożyć wątróbkę, zawinąć w ruloniki, obwiązać nitką, zrumienić, polać tłuszczem i upiec Przed podaniem posolić, usunąć nitek Podawać z ziemniakami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|