strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zając „Bristol"
Składniki:
skoki
wywar z warzyw
20 dag ryżu
2 szklanki mleka
4 dag masła
50 dag jabłek
4 jajka
4 dag rodzynków; sól
pieprz i majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać wywarem i ugotować Z miękkiego mięsa wyjąć kości i pokrajać w paseczek Ryż opłukać, wsypać do wrzącego mleka, dodać masło, posolić, zamieszać i ugotować na parz Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, połączyć z ryżem, mięsem, żółtkami, opłukanymi rodzynkami i ubitą pianą z białek i doprawić Następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać powierzchnię i zapiec Podawać z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton