| Potrawa: Zając „Klasztorny" „d Atois" | |
| Składniki: comber i usta marynata do mięsa 4 dag mąki tłuszcz śmietanka 10 dag groszku konserwowego 10 dag oliwek faszerowanych 4 łyżki musztardy; sól pieprz majeranek i miód naturalny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, zlać marynatą i pozostawić chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić śmietanką i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać groszek, oliwki i musztard Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|