| Potrawa: Zając „Lubomirski" | |
| Składniki: skoki 20 dag cebuli tłuszcz 4 dag mąki 25 dag makaronu 2 jajka 4 dag koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego; sól pieprz majeranek i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokrajać na kawałki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Makaron włożyć do dużej ilości wrzącej osolonej wody i gotować o 15 minut, często mieszają Potem odcedzić, przepłukać gorącą wodą, odsączyć, połączyć z mięsem i sosem, doprawić, przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszcze Jajka umyć, wybić ze skorupek, wymieszać z koncentratem pomidorowym, doprawić, polać przygotowaną potrawę, oprószyć startym serem i zapiec Podawać z buraczkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|