strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zając „Mazarin"
Składniki:
comber i uda
wino Cabernet
4 dag wiórków kokosowych
tłuszcz
1/5 szklanki likieru Cherry Brandy
1l5 szklanki
soku pomarańczowego; sól
pieprz i gulka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać winem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i posypać wiórkami kokosowymi, zrumienić, skropić winem połączonym z li-kierem i sokiem pomarańczowym, dusić na małym ogniu pod przykrycie Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem Podawać z ryżem i pomidorami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton