| Potrawa: Kotlety z jelenia mielone | |
| Składniki: 350 g okrawków z mięsa jelenia 150 g tłustego surowego boczku 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 50 g startego żółtego sera 1 cebula sól pieprz po szczypcie cząbru i tymianku tarta bułka tłuszcz do smażenia.
| Sposób przygotowania: Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Mięso, boczek i odciśniętą z mleka bułkę przepuścić przez maszynkę. Dodać cebulę, posiekaną pietruszkę, zioła, sól, pieprz, jajko i żółty ser. Dokładnie wyrobić masę. Formować kotlety, obtoczyć w bułce. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|