strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zając „Montpensier"
Składniki:
skoki
mleko
20 dag pieczarek
tłuszcz
4 dag mąki
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
żółtko
10 dag sera żółtego; sól
bufy pieprz
gulka muszkatołowa i starta skórka cytrynowa do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać na kawałki, zalać mlekiem, posolić i ugotować na małym ogni Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, oprószyć mąką i zasmażyć nie rumienią Pieczarki połączyć z mięsem i winem, chwilę pogotować, lekko przestudzić, wymieszać z żółtkiem, doprawić, wyporcjować, posypać startym serem i zapiec Podawać z ryżem i pomidorami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton