| Potrawa: Zając „Orzeszko'' | |
| Składniki: comber i uda marynata do mięsa 4 dag mąki tłuszcz 25 dag pieczarek I/2 szklanki śmietany 2 jajka na twardo 5 dag chrzanu tartego; sól pieprz majeranek i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem ze śmietan Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać doprawionym sosem połączonym z posiekanymi jajkami i chrzanem, zapiec Podawać z ziemniakami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|