strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zając „Orzeszko''
Składniki:
comber i uda
marynata do mięsa
4 dag mąki
tłuszcz
25 dag pieczarek
I/2 szklanki śmietany
2 jajka na twardo
5 dag chrzanu tartego; sól
pieprz
majeranek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem ze śmietan Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać doprawionym sosem połączonym z posiekanymi jajkami i chrzanem, zapiec Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton