| Potrawa: Zając po amerykańsku | |
| Składniki: comber i uda marynata do mięsa 4 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli czerwone wytrawne wino 8-10 dag orzechów włoskich bez łupin; sól pieprz curry i gałka muszkatołowa do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody Miękkie mięso pokrajać na porcje Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać, połączyć z przetartym sosem, doprawić, polać mięso i dusić kilka minut Podawać z ryżem lub kluskami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|