strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zając po angielsku
Składniki:
uda
marynata do mięsa
10 dag słoniny
2 dag mąki
2 jajka
bułka tarta
tłuszcz; sól
pieprz
curry i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, usunąć kości, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, panierować w rozmąconych jajkach i bułce tartej, zrumienić z obu stron, potem dosmażyć na małym ogni Podawać z frytkami, brukselką i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton