strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Zając po bawarsku
Składniki:
comber i uda
marynata do mięsa
10 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
czerwone wytrawne wino
5 dag migdałów
4 dag przecieru z suszonych śliwek
2 dag koncentratu pomidorowego; sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie należy mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przy-krycie Migdały sparzyć, obrać ze skórki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z przecierem, koncentratem pomidorowym oraz pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody i doprawi Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać sosem Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton