| Potrawa: Zając po cypryjsku | |
| Składniki: comber i uda marynata do mięsa 4 dag mąki tłuszcz 15 dag cytryn 5 dag migdałów 1-2 żółtka 1/4 szklanki/ czerwonego wytrawnego wina; sól/ pieprz cynamon i goździki do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Cytryny obrać ze skórki, pokrajać w kostkę usuwając pestki i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody Miękkie mięso pokrajać na porcje Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, połączyć z sosem, żółtkami i winem, doprawić, polać mięso i zapiec Podawać z kluskami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|