strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Podroby
 
Potrawa: Podroby jelenia
Składniki:
Podroby (wątróbka
serce
płuca
nerki)
150 g masła
6 jajek
3 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka rodzynek
otarta skórka z 1 cytryny
50 g słoniny
sól. Sos: 1 kieliszek malagi
1 kieliszek madery
3-4 łyżki śmietanki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Płuca, nerki i serce obgotować w lekko osolonej wodzie. Gdy miękkie, wyjąć, osuszyć na ściereczce, drobno pokroić. Oczyszczoną wątróbkę przepuścić przez maszynkę, przetrzeć przez sito. W rondlu _ rozgrzać masło, włożyć przetartą wątróbkę i smażyć na małym ogniu stale mieszając. Stopniowo dodawać, nie przerywając mieszania, po _ 1 żółtku, cukier, cynamon, tartą bułkę, skórkę cytrynową, rodzynki sól. Dokładnie wymieszać. Dodać usiekane płuca, serce i nerki, wymieszać, przestudzić. Teraz dodać ubitą na sztywno pianę ź białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę z podrobów do nasmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy. Przykryć cienkimi płatkami słoniny, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. godziny. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić malagą, dodać cukier i stale mieszając zagotować. Wlać maderę i śmietankę, podgrzać. Upieczone podroby wyłożyć na ogrzany półmisek. Podawać polane sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton