| Potrawa: Zając po hetmańsku | |
| Składniki: comber i uda marynata do mięsa 4 dag mąki tłuszcz 5 dag musztardy 5 dag koncentratu pomidorowego; sól pieprz tymianek rozmaryn majeranek i przy-prawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody, musztardę, koncentrat pomidorowy i przypraw Miękkie mięso należy pokrajać na porcje, po czym polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami, kalafiorem i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|