| Potrawa: Zając w śmietanie po polsku | |
| Składniki: Zając lub tylko comber i uda 100 g słoniny sól 1 łyżka masła 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka mąki.
Marynata: 1 cytryna lub ćwierć szklanki octu ćwierć szklanki czerwonego wina ćwierć szklanki wody 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka ćwierć selera 2 listki laurowe po 5-7 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta cukru.
| Sposób przygotowania: Jarzyny ugotowane w marynacie zetrzeć na grubej tarce. Umytego zająca ułożyć w kamiennym garnku, obłożyć startymi jarzynami i cebulą, zalać przestudzoną marynatą i wynieść na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Po wyjęciu z marynaty osuszyć, natrzeć solą, ułożyć w rondlu, obłożyć masłem i dusić przez pół godziny pod przykryciem, skrapiając od czasu do czasu przecedzoną marynatą. Po 30 minutach duszenia dodać jarzyny wyjęte z marynaty, podlać marynatą i dusić na małym ogniu. Gdy zając miękki, wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na żaroodpornym półmisku.
Powstały w czasie pieczenia sos przetrzeć przez sito, dodać wy-mieszaną z mąką śmietanę. Zająca zalać sosem, wstawić na kilka mi-nut do nagrzanego piekarnika. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|