strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Wątroba jelenia
Składniki:
Wątroba
1 cebula
1 łyżka musztardy
pół łyżeczki cukru
ćwierć łyżeczki ziela angielskiego
sok z pół cytryny
1 szklanka rosołu
2 łyżki masła
sól
1 szklanka mleka.
Sposób przygotowania:
Umytą i pozbawioną błon wątrobę namoczyć na noc w mleku, wy-jąć, osuszyć, pokroić w plastry, obtoczyć w mące i razem z pokrojoną w plasterki cebulą obsmażyć na maśle. Obsmażone plastry przełożyć do rondla, dodać ziele, cukier, sok z cytryny i musztardę, podlać rosołem i dusić na małym ogniu. Na koniec doprawić solą do smaku.3
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton