strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zając po serbsku
Składniki:
uda
marynata do mięsa
2 dag maki
tłuszcz
15 dag cebuli (dymki lub szalotki)
20 dag pomidorów
I /2 szklanki soku pomarańczowego
1 /2 szklanki śliwowicy; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić razem z obraną i opłukaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, dodać do mięsa pod koniec duszenia, wlać sok pomarańczowy i śliwowicę, doprawi Podawać z ryżem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton