| Potrawa: Zając po serbsku | |
| Składniki: uda marynata do mięsa 2 dag maki tłuszcz 15 dag cebuli (dymki lub szalotki) 20 dag pomidorów I /2 szklanki soku pomarańczowego 1 /2 szklanki śliwowicy; sól pieprz i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić razem z obraną i opłukaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, dodać do mięsa pod koniec duszenia, wlać sok pomarańczowy i śliwowicę, doprawi Podawać z ryżem i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|