| Potrawa: Zając po warmińsku | |
| Składniki: skoki 10dag boczku wędzonego 10dag cebuli 2 dag mąki 10 dag małych pieczarek l0 dag parówek szklanka czerwonego wytrawnego wina 4 dag przecieru z s ususzonych śliwek; sól pieprz i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokrajać na kawałek Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, włożyć obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulę oraz posypane przyprawami i oprószone mąką mięso, zrumienić, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać oczyszczone i umyte pieczarki, obrane z osłonki i pokrajane w plasterki parówki, wino i przecier, doprawi Podawać z kluskami i zasmażanymi buraczkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|