strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zając po warmińsku
Składniki:
skoki 10dag boczku wędzonego
10dag cebuli
2 dag mąki
10 dag małych pieczarek
l0 dag parówek
szklanka czerwonego wytrawnego wina
4 dag przecieru z s ususzonych śliwek; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać na kawałek Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, włożyć obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulę oraz posypane przyprawami i oprószone mąką mięso, zrumienić, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać oczyszczone i umyte pieczarki, obrane z osłonki i pokrajane w plasterki parówki, wino i przecier, doprawi Podawać z kluskami i zasmażanymi buraczkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton